2011 vasario 3 d. - Medos karoliukai ir meksikietiška virtuvė

Po šio susibūrimo liko tikri, gražūs ir žaismingi daiktiniai įrodymai, kad užsiėmimai tikrai vyksta :)
Kiekvienos mamytės kruopščiai gaminami karoliukai virto nuostabiomis mažytėmis vardinėmis apyrankėmis, kuriomis vaikučiai itin džiaugėsi ir radus progai stengėsi vienas iš kito atimti, o gal tiesiog susikeisti? ... :)
Ačiū Medai už lengvą ir smagų pristatymą, o jos karoliukų visą pasaulį galite rasti http://www.lukoslingas.euweeblylink_new_window
Vėliau, žaidimų metu ir laisvos kavutės gėrimo atsipalaidavimo valandžiukėje stebėjome Agnės darbą - ji gamino meksikietiškus pietus - buritas. Išgirdome trumpą istoriją apie meksikietišką virtuvę ir keletą pastebėjimų kuo ypatinga ši virtuvė.
Ačiū visoms susirinkusioms už bendru sutarimų gerą nuomonę, kad buvo itin smagu :)
O čia kaip visada bendras įvertinimas:
Kiekvienos mamytės kruopščiai gaminami karoliukai virto nuostabiomis mažytėmis vardinėmis apyrankėmis, kuriomis vaikučiai itin džiaugėsi ir radus progai stengėsi vienas iš kito atimti, o gal tiesiog susikeisti? ... :)
Ačiū Medai už lengvą ir smagų pristatymą, o jos karoliukų visą pasaulį galite rasti http://www.lukoslingas.euweeblylink_new_window
Vėliau, žaidimų metu ir laisvos kavutės gėrimo atsipalaidavimo valandžiukėje stebėjome Agnės darbą - ji gamino meksikietiškus pietus - buritas. Išgirdome trumpą istoriją apie meksikietišką virtuvę ir keletą pastebėjimų kuo ypatinga ši virtuvė.
Ačiū visoms susirinkusioms už bendru sutarimų gerą nuomonę, kad buvo itin smagu :)
O čia kaip visada bendras įvertinimas:

Meksikietiškos virtuvės receptai
Buritos (su vištiena)
250 g vištienos krūtinėlių,
2 žiedeliais pjaustyti svogūnai,
1 geltonoji paprika,
1 žalioji paprika,
2 vnt. Aitriųjų čili pipirų,
1 morka,
Druskos, pipirų,
Prieskoninių žolelių: raudonėlio, kmynų, mairūno, čiobrelių,
2 skiltelės česnako,
6 tortilijų,
Aliejaus kepimui
Gaminimas:
Mėsą supjaustykite kubeliais. Svogūną ir česnaką nulupkite. Svogūną supjaustykite griežinėliais, o česnaką sutraiškykite. Užvirinkite sultinį su svogūnu bei česnako skiltele. Įdėkite mėsą, pasūdykite ir troškinkite ant vidutinės ugnies 10 min. Nuplikykite pomidorus, nulupkite odelę ir po valandos sudėkite į sultinį. Paskutinį pusvalandį galima šiek tiek padidinti ugnį. Skystis turi būti visiškai išgaravęs.
Paprikų ankštis nuplaukite, išimkite sėklas bei pertvarėles ir supjaustykite griežinėliais arba kubeliais. Alyvuogių aliejų įkaitinkite ir jame šiek tiek pakepinkite paprikas, kol suminkštės. Mėsą sumaišykite su paprikomis. Pagardinkite druska, pipirais, saldžiosiomis ir aitriosiomis paprikomis. Mišinį užtepkite ant tortilijų, susukite ir patiekite. Prie šio patiekalo puikiai tiks avokadų padažas arba salotų lapai.
Pastaba: vietoj vištienos galima naudoti kiaulieną (ją troškinti, kad taptų visai minkšta reikia ne mažiau kaip 1 val.) arba jautieną (ją troškinti, kad taptų visai minkšta reikia ne mažiau kaip 2 val.)
Čili con carne (troškinys)
500 g jautienos,
500 g kiaulienos,
50 g kiaulinių taukų,
250 ml mėsos sultinio,
1 skiltelė česnako,
1 svogūnas, 500g pomidorų,
2 žaliojo pipiro ankštys,
20 g kukurūzų (arba bulvių) krakmolo,
100 g raudonųjų (spalvotųjų) pupelių,
kmynų, kajeno pipirų (arba raudonųjų aitriųjų paprikų),
druskos.
Gaminimas:
Pupeles pamerkti nakčiai arba ryte, prieš darymą, pavirti. Mėsą supjaustyti gabaliukais ir pakepinti taukuose tol, kol susidarys rusva plutelė. Po to sudėti pupeles ir viską apipilti mėsos sultiniu, troškinti ant silpnos ugnies. Nulupti svogūną ir pomidorus, supjaustyti didesniais gabaliukais ir kartu su pjaustytomis paprikomis troškinti taukuose.
Šaltame vandenyje išmaišyti krakmolą ir perkošti per sietelį. Paruoštas daržoves ir krakmolą sudėti į mėsą, gerai išmaišyti, įdėti prieskonių ir baigti virti ant mažos ugnies.
Enčilados (karštas patiekalas)
250 g vištienos krūtinėlių,
4 stiklinės suplėšytų šviežių špinatų lapų arba 150 g šaldytų atitirpdytų špinatų ,
¼ stiklinės žiedeliais pjaustyto svogūno,
250 g liesos grietinės,
¼ stiklinės natūralaus lieso jogurto,
2 šaukštai miltų,
¼ šaukšto kmynų,
¼ šaukšto druskos,
½ stiklinės lieso pieno,
120 g smulkintų žaliųjų čili pipirų,
6 tortilijų,
1/3 stiklinės tarkuoto čederio sūrio,
Supjaustyto pomidoro arba Salsa padažo (nebūtinai) ,
Dar pjaustyto svogūno (nebūtinai) .
Gaminimas:
Į puodą įdėkite vištienos krūtinėles. Įpilkite vandens, kad apsemtų. Kai užvirs, sumažinkite ugnį ir kaitinkite 15 min., kol vištiena praras rausvą spalvą. Išimkite iš puodo ir šakute suplėšykite krūtinėles kąsnio dydžio gabalėliais. Jei naudojate žalius špinatus, sudėkite juos į puodą su verdančiu vandeniu. Kai užvirs, sumažinkite ugnį ir kaitinkite dar 3-5 min., kol suminkštės. Nusausinkite. Į dubenį sudėkite vištieną, špinatus ir svogūną. Į kitą dubenį – grietinę, jogurtą, miltus, kmynus , druską, pieną ir čili paprikas. Gautą padažą padalinkite į dvi dalis. Vieną padažo dalį supilkite į dubenį su vištiena, špinatais ir svogūnu. Gautą mišinį dėkite ant tortilijų ir gražiai suvyniokite. Perkelkite į skardą. Likusia padažo dalimi apliekite tortilijų viršų. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 25 min. Apibarstykite sūriu ir leiskite jam išsilydyti. Patiekti galite su pjaustytu pomidoru ir svogūno žiedais. Išeina 6 porcijos.
Tacos su faršu (užkandis)
2 maži pomidorai;
1 svogūnas;
½ arb. š šviežių mėtų;
½ valg. š kaparėlių;
8 žaliosios, paprika įdarytos alyvuogės;
2-3 valg. š. kukurūzų aliejaus arba kitokių riebalų;
250-300 g jautienos faršo;
Druska;
Pipirai;
½ arb. š. džiovintų raudonėlių;
8-12 mažų tortilijų arba spec. Skyriuje pirktų Taco paplotėlių (tokie perlenkti, nedideli);
Aliejus kepimui.
Gaminimas:
Pomidorus nuplikykite, nulupkite odelę, išimkite sėklas ir smulkiai supjaustykite. Svogūną nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais. Mėtas nuplaukite, nusausinkite, lapelius nuskabykite nuo stiebelių ir sukapokite. Taip pat sukapokite kaparėlius ir alyvuoges. Riebalus įkaitinkite plačiame puode ir jame pakepkite mėsą. Įdėkite svogūną ir keletą minučių pakepkite. Tada sudėkite pomidorus. Pagardinkite druska, pipirais ir raudonėliais. Troškinkite 15 min. Likus 5 min. iki troškinimo pabaigos, sudėkite kaparėlius, mėtas ir alyvuoges. Tortilijas išskleiskite ant pjaustymo lentos ir uždėkite po šiek tiek įdaro. Tuomet susukite ir persmeikite mediniu smeigtuku. Jei naudojamos pirktos perlenktos tacos, tada į jų vidų sudedamas įdaras (nereikia nieko smeigti). Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite tacos iki auksinio geltonumo.
Guacamole (avokadų padažas)
1 aitrioji paprika (chile serrano);
1 česnako skiltelė;
Druska;
3-4 prinokę avokadai.
Gaminimas:
Aitriąsias paprikas įpjaukite, išimkite sėklas ir susmulkinkite. Česnako skiltelę nulupkite. Abu šiuos komponentus, įbėrę druskos bei įpylę 2 valg. š. vandens, sutrinkite grūstuvu, po to keletą minučių palikite pastovėti. Avokadus nulupkite, perpjaukite išilgai, išimkite kauliukus, o vaisių minkštimą sutrinkite. Įdėkite aitriųjų paprikų bei česnakų mišinį ir gerai išmaišykite. Patiekite su kukurūzų traškučiais arba tortilijomis.
Salsa (padažas)
3-4 saulėje prinokę pomidorai;
1 svogūnas;
1 česnako skiltelė;
3-4 aitriosios paprikos (chiles serranos);
1 ryšulėlis šviežių kalendrų;
Druska;
1-2 arb. š. žaliosios citrinos sulčių.
Gaminimas:
Pomidorus nuplaukite, nuplikykite, nulupkite odelę, pašalinkite sėklas ir sukapokite. Svogūnus ir česnakus nulupkite. Svogūnus labai smulkiai supjaustykite, česnaką sutraiškykite. Aitriąsias paprikas įpjaukite, pašalinkite sėklas bei pertvarėles ir smulkiai supjaustykite. Kalendras nuplaukite, nusausinkite, nuskabykite nuo stiebelių lapelius ir sukapokite. Visus komponentus sumaišykite ir pagardinkite druska bei žaliosios citrinos sultimis.
Buritos (su vištiena)
250 g vištienos krūtinėlių,
2 žiedeliais pjaustyti svogūnai,
1 geltonoji paprika,
1 žalioji paprika,
2 vnt. Aitriųjų čili pipirų,
1 morka,
Druskos, pipirų,
Prieskoninių žolelių: raudonėlio, kmynų, mairūno, čiobrelių,
2 skiltelės česnako,
6 tortilijų,
Aliejaus kepimui
Gaminimas:
Mėsą supjaustykite kubeliais. Svogūną ir česnaką nulupkite. Svogūną supjaustykite griežinėliais, o česnaką sutraiškykite. Užvirinkite sultinį su svogūnu bei česnako skiltele. Įdėkite mėsą, pasūdykite ir troškinkite ant vidutinės ugnies 10 min. Nuplikykite pomidorus, nulupkite odelę ir po valandos sudėkite į sultinį. Paskutinį pusvalandį galima šiek tiek padidinti ugnį. Skystis turi būti visiškai išgaravęs.
Paprikų ankštis nuplaukite, išimkite sėklas bei pertvarėles ir supjaustykite griežinėliais arba kubeliais. Alyvuogių aliejų įkaitinkite ir jame šiek tiek pakepinkite paprikas, kol suminkštės. Mėsą sumaišykite su paprikomis. Pagardinkite druska, pipirais, saldžiosiomis ir aitriosiomis paprikomis. Mišinį užtepkite ant tortilijų, susukite ir patiekite. Prie šio patiekalo puikiai tiks avokadų padažas arba salotų lapai.
Pastaba: vietoj vištienos galima naudoti kiaulieną (ją troškinti, kad taptų visai minkšta reikia ne mažiau kaip 1 val.) arba jautieną (ją troškinti, kad taptų visai minkšta reikia ne mažiau kaip 2 val.)
Čili con carne (troškinys)
500 g jautienos,
500 g kiaulienos,
50 g kiaulinių taukų,
250 ml mėsos sultinio,
1 skiltelė česnako,
1 svogūnas, 500g pomidorų,
2 žaliojo pipiro ankštys,
20 g kukurūzų (arba bulvių) krakmolo,
100 g raudonųjų (spalvotųjų) pupelių,
kmynų, kajeno pipirų (arba raudonųjų aitriųjų paprikų),
druskos.
Gaminimas:
Pupeles pamerkti nakčiai arba ryte, prieš darymą, pavirti. Mėsą supjaustyti gabaliukais ir pakepinti taukuose tol, kol susidarys rusva plutelė. Po to sudėti pupeles ir viską apipilti mėsos sultiniu, troškinti ant silpnos ugnies. Nulupti svogūną ir pomidorus, supjaustyti didesniais gabaliukais ir kartu su pjaustytomis paprikomis troškinti taukuose.
Šaltame vandenyje išmaišyti krakmolą ir perkošti per sietelį. Paruoštas daržoves ir krakmolą sudėti į mėsą, gerai išmaišyti, įdėti prieskonių ir baigti virti ant mažos ugnies.
Enčilados (karštas patiekalas)
250 g vištienos krūtinėlių,
4 stiklinės suplėšytų šviežių špinatų lapų arba 150 g šaldytų atitirpdytų špinatų ,
¼ stiklinės žiedeliais pjaustyto svogūno,
250 g liesos grietinės,
¼ stiklinės natūralaus lieso jogurto,
2 šaukštai miltų,
¼ šaukšto kmynų,
¼ šaukšto druskos,
½ stiklinės lieso pieno,
120 g smulkintų žaliųjų čili pipirų,
6 tortilijų,
1/3 stiklinės tarkuoto čederio sūrio,
Supjaustyto pomidoro arba Salsa padažo (nebūtinai) ,
Dar pjaustyto svogūno (nebūtinai) .
Gaminimas:
Į puodą įdėkite vištienos krūtinėles. Įpilkite vandens, kad apsemtų. Kai užvirs, sumažinkite ugnį ir kaitinkite 15 min., kol vištiena praras rausvą spalvą. Išimkite iš puodo ir šakute suplėšykite krūtinėles kąsnio dydžio gabalėliais. Jei naudojate žalius špinatus, sudėkite juos į puodą su verdančiu vandeniu. Kai užvirs, sumažinkite ugnį ir kaitinkite dar 3-5 min., kol suminkštės. Nusausinkite. Į dubenį sudėkite vištieną, špinatus ir svogūną. Į kitą dubenį – grietinę, jogurtą, miltus, kmynus , druską, pieną ir čili paprikas. Gautą padažą padalinkite į dvi dalis. Vieną padažo dalį supilkite į dubenį su vištiena, špinatais ir svogūnu. Gautą mišinį dėkite ant tortilijų ir gražiai suvyniokite. Perkelkite į skardą. Likusia padažo dalimi apliekite tortilijų viršų. Kepkite 180 laipsnių temperatūros orkaitėje 25 min. Apibarstykite sūriu ir leiskite jam išsilydyti. Patiekti galite su pjaustytu pomidoru ir svogūno žiedais. Išeina 6 porcijos.
Tacos su faršu (užkandis)
2 maži pomidorai;
1 svogūnas;
½ arb. š šviežių mėtų;
½ valg. š kaparėlių;
8 žaliosios, paprika įdarytos alyvuogės;
2-3 valg. š. kukurūzų aliejaus arba kitokių riebalų;
250-300 g jautienos faršo;
Druska;
Pipirai;
½ arb. š. džiovintų raudonėlių;
8-12 mažų tortilijų arba spec. Skyriuje pirktų Taco paplotėlių (tokie perlenkti, nedideli);
Aliejus kepimui.
Gaminimas:
Pomidorus nuplikykite, nulupkite odelę, išimkite sėklas ir smulkiai supjaustykite. Svogūną nulupkite ir supjaustykite mažais kubeliais. Mėtas nuplaukite, nusausinkite, lapelius nuskabykite nuo stiebelių ir sukapokite. Taip pat sukapokite kaparėlius ir alyvuoges. Riebalus įkaitinkite plačiame puode ir jame pakepkite mėsą. Įdėkite svogūną ir keletą minučių pakepkite. Tada sudėkite pomidorus. Pagardinkite druska, pipirais ir raudonėliais. Troškinkite 15 min. Likus 5 min. iki troškinimo pabaigos, sudėkite kaparėlius, mėtas ir alyvuoges. Tortilijas išskleiskite ant pjaustymo lentos ir uždėkite po šiek tiek įdaro. Tuomet susukite ir persmeikite mediniu smeigtuku. Jei naudojamos pirktos perlenktos tacos, tada į jų vidų sudedamas įdaras (nereikia nieko smeigti). Didelėje keptuvėje įkaitinkite aliejų ir apkepkite tacos iki auksinio geltonumo.
Guacamole (avokadų padažas)
1 aitrioji paprika (chile serrano);
1 česnako skiltelė;
Druska;
3-4 prinokę avokadai.
Gaminimas:
Aitriąsias paprikas įpjaukite, išimkite sėklas ir susmulkinkite. Česnako skiltelę nulupkite. Abu šiuos komponentus, įbėrę druskos bei įpylę 2 valg. š. vandens, sutrinkite grūstuvu, po to keletą minučių palikite pastovėti. Avokadus nulupkite, perpjaukite išilgai, išimkite kauliukus, o vaisių minkštimą sutrinkite. Įdėkite aitriųjų paprikų bei česnakų mišinį ir gerai išmaišykite. Patiekite su kukurūzų traškučiais arba tortilijomis.
Salsa (padažas)
3-4 saulėje prinokę pomidorai;
1 svogūnas;
1 česnako skiltelė;
3-4 aitriosios paprikos (chiles serranos);
1 ryšulėlis šviežių kalendrų;
Druska;
1-2 arb. š. žaliosios citrinos sulčių.
Gaminimas:
Pomidorus nuplaukite, nuplikykite, nulupkite odelę, pašalinkite sėklas ir sukapokite. Svogūnus ir česnakus nulupkite. Svogūnus labai smulkiai supjaustykite, česnaką sutraiškykite. Aitriąsias paprikas įpjaukite, pašalinkite sėklas bei pertvarėles ir smulkiai supjaustykite. Kalendras nuplaukite, nusausinkite, nuskabykite nuo stiebelių lapelius ir sukapokite. Visus komponentus sumaišykite ir pagardinkite druska bei žaliosios citrinos sultimis.