• Apie mus
    • Veikla
  • Įspūdžiai iš susibūrimų
    • Kalėdos II (2011 12 19)>
      • Nuotraukos Kalėdos II (2011 12 19)
    • Stovykla Draugystės poilsis-II (2011 10 11/13)
    • Kalėdos-I 2010 12 16>
      • Nuotraukos 2010 12 16
    • Susibūrimas 2011 06 30 ko nori moterys>
      • Nuotraukos 2011 06 30
    • Susibūrimas 2011 05 24 prieš atostogas>
      • Nuotraukos 2011 05 24
    • Susibūrimas 2011 05 12 Auskariukų dekupažas>
      • Nuotraukos 2011 05 12
    • Susibūrimas Lentvaryje 2011 05 11 dekupažo pamokėlė>
      • Nuotraukos 2011 05 11
    • Pasivaikščiojimas po Vilnių 2011 05 10>
      • Nuotraukos 2011 05 10
    • Susibūrimas 2011 05 05 Patarimai mamoms su Jolanta>
      • Nuotraukos 2011 05 05
    • Susibūrimas 2011 04 28 Kinų medicina>
      • Nuotraukos 2011 04 28
    • Susibūrimas 2011 04 21 Vaikas ir knyga>
      • Nuotraukos 2011 04 21
    • Susitikimas Kaune 2011 04 19>
      • Nuotraukos 2011 04 19
    • Susibūrimas 2011 04 14 Tegu valdo konditerija!>
      • Nuotraukos 2011 04 14
    • Susibūrimas 2011 04 12 Natūrali kosmetika (Lentvaris)>
      • Nuotraukos 2011 04 12
    • Susibūrimas 2011 04 07 Pavasario apyrankė - dekupažo III pamokėlė>
      • Nuotraukos 2011 04 07
    • Susibūrimas 2011 03 31 Mankšta su vaiku!
    • Susibūrimas 2011 03 24 Susitikime Vingio parke, Vilniuje>
      • Nuotraukos 2011 03 24
    • Stovyklos 2011 03 15-17 įspūdžiai>
      • Nuotraukos 2011 03 15-17
    • Susibūrimas 2011 03 10 Pasidalink žaidimu!>
      • Nuotraukos 2011 03 10
    • Susibūrimas 2011 03 03 Segės iš organzos su Laimute S.>
      • Nuotraukos 2011 03 03
    • Susibūrimas 2011 02 24 - Pyragai, filmai ir piešimas>
      • Nuotraukos 2011 02 24
    • Susibūrimas 2011 02 17 - Veido ir rankų savimasažai>
      • Nuotraukos 2011 02 17
    • Domino teatras 2011 02 13
    • Susibūrimas 2011 02 03 - Medos karoliukai ir meksikietiška virtuvė>
      • Nuotraukos 2011 02 03
    • Susibūrimas 2011 01 20 - Alijosius.eu ir mankštelių nauda>
      • Nuotraukos 2011 01 20
    • Susiburimas 2011 01 13 Morkadienis>
      • Nuotraukos 2011 01 13
    • Susibūrimas 2010 12 09>
      • Nuotraukos 2010 12 09
    • Susibūrimas 2010 11 25>
      • Nuotraukos 2010 11 25
    • Susibūrimas 2010 11 18>
      • Nuotraukos 2010 11 18
    • Susibūrimas 2010 11 11>
      • Nuotraukos 2010 11 11
    • Susibūrimas 2010 10 28 - įkurtuvės>
      • Nuotraukos 2010 10 28 - įkurtuvės
  • Susitikimų planas
  • Mūsų draugai
  • Kontaktai

Kalėdinis susibūrimas 2010 12 16

Picture
Pakylėtos nuotaikos, pilnos džiaugsmo akys, sotūs pilvukai, daugybė dovanų - štai viso susibūrimo džiaugsmai!

Buvo dvylika patiekalų, kurių įvairovę sąlygojo tai, kad kiekviena ruošė po vieną valgį. Stalą puošė kūčiukai ir tikras naminis kisielius. 

Kūčiukų tradicijos Lietuvoje tokios gilios, jog neveltui sakoma, kad šių dienų Kūčių stalas, jei ant jo nėra kūčiukų ir šiems apipilti pasaldyto aguonų pieno, tai ne Kūčių stalas. Kūčiukai - tai prėskūs, nedideli miltiniai kepinėliai. Pavadinimų įvairovė išties stebina - tai ir kleckučiai, prėskučiai, galkutės, kalėdukai, buldikai, pyragiukai, balbolikai, bambolikai, parpeliai, pulkeliai, ir kukuliai, propuliai, paršeliukai, šližikai ir kt.  
Skirtinguose Lietuvos regionuose kūčiukų gamybos tradicijos buvo skirtingos. Pavyzdžiui, Dzūkijoje kartais ant krosnies  pado kepdavo paplotį, kurį sulaužydavo ir merkdavo į aguonpienį. Suvalkijoje kūčiukai buvo ne tik daug didesni negu dabartiniai, bet dažnai turėjo ilgo volelio formą.
Kūčiukų simbolinė reikšmė atėjusi iš pagonybės - senovėje žiemos saulėgrįžos metu protėviams buvo aukojamas duonos kepalas. Vėliau duonos aukojimas pakeistas simboliniu kūčiukų valgymu.
 
Kisielius – nealkoholinis desertinis gėrimas, verdamas dažniausiai iš įvairių vaisių ir uogų, papildomai įdedant krakmolo, kad gėrimas sutirštėtų. Paplitęs Rytų ir Šiaurės Europoje.
Šiais laikais kisieliai dažnai verdami iš parduotuvėse perkamų kisielių pusfabrikačių - briketėlių arba miltelių pavidalo mišinių įpakuotų maišeliuose. Pastarieji kisieliaus pusfabrikačiai dažniausiai gaminami naudojant sintetinius dažiklius ir skonines medžiagas.
Kisieliai verdami skysti arba tiršti, priklausomai nuo krakmolo kiekio. Tiršti kisieliai valgomi šaukšteliu.
Kisielius dažnai gaminamas iš braškių, serbentų, agrastų, aviečių, vyšnių, rabarbarų, spanguolių. Uogos verdamos vandenyje, vėliau skystis nukošiamas per kiaurasamtį, uogos patrinamos, kad išsiskirtų visos sultys. Likęs vanduo su sultimis pasaldinamas, įdedama krakmolo ir maišoma, kad krakmolas nesušoktų į gabaliukus.
Avižinis kisielius
Senoviškiausias Lietuvoje kisielius, būdingas kūčių stalo patiekalas. Verdamas iš avižų.
Spanguolių kisielius
Lietuviškas tradicinis kisielius, laikomas tradiciniu kūčių patiekalu. Verdamas iš spanguolių.



Kai pilni pilvai ir nuotaika gera! Mamytės buvo įdarbintos vaikučių sekretorėmis ir rašė Kalėdų seneliui į Suomiją laiškus. Taip pat gamino atvirukus: ant paruoštų šablonų dėjome vaikų delniukų antspaudus. Visą laiką liejosi smagios šnekos apie mus mamas, apie mūsų galimybes ir esamas aplinkybes būti su šeima, su vaiku ir pačiai su savimi. Programos kulminacija tapo Kalėdų senio padėjėja, kuri dovanėlėmis apdovanojo ne tik vaikučius, bet ir pačias mamas. 
Dovanų dovanėlių niekam nepritrūko, laimės šulinys visada suteikia džiaugsmo ir smalsaus smagumo :)
Visų įspūdžių apsakyti neįmanoma, ačiū visoms, kas buvote kartu!


                                                                                                   Draugystės akademija



Powered by Create your own unique website with customizable templates.